Zwangerschap- en bevallingsgerelateerde klachten

Een van de specialisaties van de praktijk is behandeling van klachten die door oa de ingrijpende gebeurtenissen in de zwangerschap, tijdens de bevalling en in de postpartum periode kunnen ontstaan.

Wat de mooiste dag van het leven zou moeten zijn, kan als zeer ingrijpend ervaren worden. Ook kan het zo zijn dat je angstig bent voor de (eerste) bevalling. Juist in deze periode waarin je kwetsbaarder bent dan anders. Soms lopen dingen anders dan je had verwacht of gehoopt. De behandeling richt zich op de traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap (bv pre-eclampsie, HELLP syndroom, overmatige stress ed), bevalling (bv onzekerheid over de gezondheid van de baby, gebrekkige communicatie met medisch personeel, ed) of in de kraamtijd. (bv problemen met borstvoeding ed). Er kunnen schuldgevoelens ontstaan die moeder weerhouden om van de zwangerschap of pasgeboren baby te genieten. Het proces van hechting kan verstoord raken. Ook de weg naar het uiteindelijk krijgen van een baby kan lastig zijn. Denk erbij aan de fertilisatietraject, die vaak pijnlijk en emotioneel zwaar is of miskraam.

Partners of andere naasten kunnen ook betrokken worden bij de behandeling of zelf een behandeling ondergaan mocht het nodig zijn. Vaak komt de relatie tussen de ouders na het krijgen van een kindje, op weg ernaartoe en in de periode daarna onder de druk te staan. We kunnen samen onderzoeken wat er nodig is om de balans in het gezin weer te herstellen.

Zie de beschrijving van verschillende behandelvormen onder Behandelmethodes